Eesti English
Suomi
Tapahtumakalenteri, uutiset »

Viron Helsingin-suurlähetystössä Kamille Saabren omenamaalauksia Viron 100-vuotisjuhlan kunniaksi

21.03.2018


Kamille Saabren näyttely Virolainen kuin omena avataan 21. maaliskuuta Viron suurlähetystössä Helsingissä.

Sitä, miksi juuri omenasta tuli näyttelyn päähenkilö, Kamille Saabre selittää seuraavasti:

”Julistaisin omenan Viron kansallishedelmäksi. Kaikilla meillä on jokin omenaan liittyvä muisto. Vaikka talot ovat hävinneet ja ihmiset lähteneet, omenapuu on jäljellä ja muistaa kotipaikan. Omenapuu ei luovuta, se kantaa kukkia ja sen jälkeen hedelmää, vaikka kukaan ei pidä siitä huolta. Omenapuu on sitkeä – yhtä sitkeä kuin Viron kansa. Virolainen kuin omena, se on minun Virolle 100-vuotislahjaksi antamani näyttelyn otsikko.”

 

Ajatuksiaan virolaisuudesta Kamille Saabre kertoo maalausten lisäksi myös mietelmissä. Mietelmät ovat näyttelyssä tasavertaisia maalausten kanssa. Tarina auttaa ymmärtämään maalausta ja maalaus puolestaan tekstiä.

Näyttelyn nimikkoteksti:

Virolainen on kuin omena. Jokainen omansa näköinen. Pieni kolhu siellä ja naarmu täällä. Tahra yhdessä ja kauneusvirhe toisessa poskessa. Ajan tuulten tuivertama, mutta jäljellä. Täynnä uhmaa. Tulvillaan aromeja. Eheä.

Ei mikään kiiltävä ulkomaanomena. Vaan hiomaton, epästandardi, läpäisee hädin tuskin laatutarkastuksen. Maistuu kotoisalta. Täynnä muistoja. Virolainen on samanlainen kuin omena. Ei kaikkein edustavin. Vaatimaton. Liian tavallinen. Mutta kokonaan oma. Selviytyjä.

Kamille Saabre on virolainen taidemaalari, joka keskittyy taiteessaan hedelmiin ja kukkiin. Life in Estonia -lehdessä (kevät 2017) julkaistussa artikkelissa Siveltimellä ja näkymättömällä suurennuslasilla Anneliis Aunapuu kirjoittaa Kamillesta seuraavasti:

”Kamille maalaa mallinsa suuremmiksi kuin elämä. Näin sekä sanan varsinaisessa merkityksessä että vertauskuvallisesti. Näyttelyissä huomio on Kamillen töissä kiinnittynyt minimalistisen yksinkertaisiin, mutta vahvoihin motiiveihin, joita hän käsittelee ainutkertaisella tavalla. Ne ovat lähikuvia elämän yksityiskohdista, jotka on suurennettu monumentaalisiin mittoihin.”

Kamille Saabren näyttely Virolainen kuin omena on esillä Viron Helsingin-suurlähetystössä elokuun loppuun saakka.


www.kamillesaabre.com
Puh.: +372 5647 9933

 

Anu Kippasto

Viron suurlähetystö

kulttuurineuvos

+358503552960

anu.kippasto@mfa.ee

 Kuldrenett

TopBack