Eesti English
Suomi
Tapahtumakalenteri, uutiset »

Suomessa juhlitaan Viron satavuotispäivää

19.02.2018


Suomessa järjestetään yli 50 tapahtumaa Viron satavuotisjuhlan kunniaksi. Ohjelmassa on konsertteja, näyttelyitä, kirjallisuusfestivaaleja, keskusteluja, juhlia ja historiaseminaareja. Suomessa myös liputetaan Viron itsenäisyyden 100-vuotispäivänä.

Lauantaina 17. helmikuuta järjestettiin juhlatilaisuuksia Turussa, Tampereella, Vaasassa ja monissa muissa kaupungeissa. Turussa juhlapuheen pitivät Viron pääministeri Jüri Ratas sekä presidentti Tarja Halonen ja Tampereella Viron suurlähettiläs Margus Laidre.

Tiistaina 20. helmikuuta Helsingin kaupunginvaltuuston salissa Sofi Oksanen ja Ilmar Taska keskustelevat Viron lähihistoriaan sijoittuvista teoksistaan.

21.–25. helmikuuta Kiasma järjestää Viron satavuotisjuhlan kunniaksi virolaisen nyky(esitys)taiteen festivaalin UUE.

Torstaina 22. helmikuuta juhlallisuudet huipentuvat Helsingissä kunniakäynteihin Viron ja Suomen vapauden puolesta taistelleiden muistomerkeillä sekä suomenvirolaisten konserttiin Aleksanterin teatterissa.

Kello 15 puolustusministeri Jussi Niinistö, Viron suurlähetystö sekä Suomen-poikien perinneyhdistys ja suomalais-virolaiset yhteistyöjärjestöt laskevat seppeleen jatkosodassa ”Suomen vapauden ja Viron kunnian puolesta” taistelleiden Suomen-poikien muistomerkille Malmin hautausmaalla.

Kello 17 eduskunnan Viro-ystävyysryhmän puheenjohtaja Krista Kiuru, Viron suurlähetystö ja suomalais-virolaiset yhteistyöjärjestöt laskevat seppeleen Viron vapaussodassa Viron vapauden puolesta taistelleiden suomalaisten muistomerkille Vanhassa kirkkopuistossa.

Kello 19 alkaa Aleksanterin teatterissa suomenvirolaisten konsertti Juuremme eivät ole lapsuudessa. Konsertti on nuoren virolaisen kapellimestarin Rasmus Puurin uuden teoksen ensiesitys. Puur on ammentanut inspiraatiota Karl Ristikivin samannimisestä runosta. Konsertin taiteelliset johtajat ovat Silver ja Annika Lumi. Juhlatervehdyksen pitävät Viron opetusministeriön kansliapäällikkö Tea Varrak sekä eduskunnan Viro-ystävyysryhmän puheenjohtaja, entinen opetusministeri Krista Kiuru.

Lauantaina 24. helmikuta kello 13 Alppilan kirkossa pidetään vironkielinen Viron satavuotisjuhlalle omistettu juhlamessu, jonka jälkeen avataan Tulevaisuuden silta -näyttely.
Kello 15 vuorossa on Dagmar Õunapin ja lauluryhmä Säteen itsenäisyyspäivän konsertti.

Lauantaina 24. helmikuuta juhlavalaistaan Viron 100-vuotispäivän kunniaksi useita rakennuksia: Helsingissä Nykytaiteen museo Kiasma, Sanomatalo, Ulkoministeriön päärakennus Merikasarmi ja Musiikkitalo, Turussa Kirjastosilta ja Turun kaupunginteatteri, Tampereella Tampere-talo.

Lauantaina 24. helmikuuta Helsingin keskustan patsaat saavat kaulaansa Viron-ystävien kutomat sinimustavalkoiset huivit.

Sunnuntaina 25. helmikuuta on Helsingin kaupungintalon juhlasalissa ilmaiskonsertti Viro täyttää 100. Konsertissa esitetään mm. Tatjana Kozlovan ja Pärt Uusbergin tuotantoa, ja se on samalla Virka-gallerian Silta–Sild -näyttelyn loppukonsertti.

Suurlähettiläs Margus Laidren vastaanotto poliitikoille, valtion virkamiehille, yhteistyökumppaneille ja Viron-ystäville on 27. helmikuuta Viron suurlähetystössä. Satavuotisjuhlien kunniaksi historiallisen lähetystörakennuksen sisäänpääsy on sinimustavalkoinen ja puutarhassa palaa sata kynttilää. (Vastaanotto on kutsuvierastilaisuus.)

Viron juhlavuoden tapahtumiin voi tutustua tarkemmin verkkosivuilla www.virosuomessa.fi. Tapahtumakalenteri löytyy myös Viron suurlähetystön verkkosivuilta www.estemb.fi.


Lisätiedot:

Pille Toompere

Lehdistöneuvos

Viron suurlähetystö

+358505013721

pille.toompere@mfa.ee

 

TopBack