Eesti English
Suomi
Tapahtumakalenteri, uutiset »

”Viro–Suomi 200”

27.10.2016


Helmikuussa 2018 tulee kuluneeksi sata vuotta itsenäisen Viron tasavallan ilmaantumisesta maailmankartalle. Muutamaa kuukautta aikaisemmin, joulukuussa 2017, Suomi viettää sadatta itsenäisyyspäiväänsä. Ottaen huomioon maidemme ja kansojemme hyvin monipuoliset, tiiviit suhteet suurlähettiläs Margus Laidre on viitannut tähän kaksoisjuhlaan leikittelevällä käsitteellä ”Viro–Suomi 200”.

Viron juhlavuonna suurlähetystön yhteistyökumppaneita ovat Suomen Viro-yhdistysten liitto, Tuglas-seura, Viro-instituutti, EAS ja Helsingin vironkielinen seurakuntatyö. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni Suomessa voisi osallistua juhlintaan ja että Viron ystävien joukko kasvaisi entisestään.

Yksi Viro–Suomi 200:n vieton huipputapahtumista on viikon kestävä Kansallisooppera Estonian Suomen-kiertue marraskuussa 2017 ja gaalakonsertti Helsingin Musiikkitalossa 25. marraskuuta 2017.

Toinen suurtapahtuma on maidemme yhteistyönä rakentuva näyttely Silta – terveisiä kahdesta tasavallasta.

Viron ja Suomen välistä siltaa ovat kauemmin kuin sata vuotta rakentaneet ja ylläpitäneet juuri ihmiset. Ulkoasukonsepti nostaa esiin koko joukon virolais-suomalaisen kulttuurielämän ja politiikan suurnimiä – henkilöitä, jotka kautta aikain ovat toimineet yhdyslenkkeinä kahden kansan välillä. Yhtä hyvin tähän sopisi moni muukin, valinnanvaraa olisi vaikka kuinka paljon – itse asiassa esiin voitaisiin nostaa jokainen, jolle Viron ja Suomen suhteet ovat aikanaan olleet ja tänä päivänä ovat lähellä sydäntä.

Ulkoisen ilmeen suunnittelija on Viron taideakatemian muotoilun tiedekunnan dekaani, suunnittelija Kristjan Mändmaa. ”Viro–Suomi 200”:n toteutus on art déco -henkinen. Viron ja Suomen suhteiden vahvan kehityksen aika 1920–30-luku, oli modernin art décon kulta-aikaa molemmissa maissa.

Esitellyt henkilöt:

Eliel Saarinen

1873–1950

Suomalaisarkkitehti, joka tunnetaan 1900-luvun alkupuolen töistään. Saarinen suunnitteli useita huomattavia rakennuksia myös Viroon. Tarton Paavalin kirkko on vuodelta 1913.

Lennart Meri

1929–2006

Virolainen poliitikko, kirjailija, elokuvaohjaaja ja valtiomies, joka toimi Viron tasavallan toisena presidenttinä vuosina 1992–2001.

Suomalaisten kollegoiden ja ystävien tuella Meri kirjoitti useita kirjoja ja teki palkitut dokumenttielokuvansa suomalais-ugrilaisista kulttuureista. Elokuvista tunnetuin, Linnunradan tuulet, valmistui vuonna 1977.

Georg Ots

1920–1975

Suomenlahden molemmin puolin tunnettu virolainen laulaja, jonka esittämä Saarenmaan valssi soi yhä ihmisten sydämissä. Neuvostovuosina ainut laivayhteys Helsingin ja Tallinnan välillä oli hänen mukaansa nimetty matkustajalautta. M/s Georg Ots alkoi liikennöidä reitillä vuonna 1980.

Sofi Oksanen

synt. 1977

Suomalainen kirjailija, jolla on virolaiset sukujuuret. Oksanen on yksi sukupolvensa merkittävimpiä kirjailijoita Suomessa, mutta myös maailmanlaajuinen ilmiö. Suurin osa hänen tuotannostaan käsittelee Viron historian kipupisteitä. Hänen tunnetuin Viroa käsittelevä romaaninsa Puhdistus ilmestyi vuonna 2008.

Fredrik Pacius

1809–1891

Säveltäjä, joka vuonna 1848 loi melodian Johan Ludvig Runebergin runoon Vårt land (Maamme). Johann Voldemar Jannsenin viroksi sanoittama Paciuksen sävellys laulettiin Virossa ensimmäisen kerran ensimmäisillä laulujuhlilla Tartossa vuonna 1869.

Kappale tunnettiin isänmaallisena lauluna ja lopulta siitä tuli myös Viron kansallishymni Mu isamaa, mu õnn ja rõõm (”Isänmaani, onneni ja iloni”). Suomen ja Viron kansallishymneillä on yhä tuo sama Paciuksen melodia.

Lydia Koidula

1843–1886

Viron kansallisrunoilija Koidula oli myös virolaisen sanomalehtityön uranuurtaja. Suomen silta (viroksi Soome sild) on Koidulan vuonna 1881 kirjoittama runosikermä, jonka aiheena on Suomen ja Viron kansojen yhteys.

Käsis kivi, kaenlus kannel,

Suguvennad, ühel vannel:

Tõusku Soome sild!

Kädes’ kivi, kantele,

Heimoveli samaa aattelee:

Nouskoon Suomen silta!

 

Lisätiedot:

Pille Toompere

lehdistöneuvos

Viron suurlähetystö

pille.toompere@mfa.ee

+358 50 501 3721

Tasavallan Presidentti Kersti Kaljulaid ja Suurlähettiläs Margus Laidre Viron Suurlähetystössä 20.10.2016.Taustalla "Viro-Suomi 200".
Valokuva:Toomas Dettenborn.

TopBack